Skip to content

Peulvruchten

Al sinds de oudheid geven peulvruchten ons hun lekkere linzen, bonen en erwten. Met de #BEANMEAL vieren we het bestaan van de peulvrucht. Want hoewel lekker, gezond en betaalbaar, werden peulvruchten in de afgelopen decennia steeds minder gegeten. Terwijl peulvruchten met hun duurzame teelt juist heel future-proof zijn! Deze vlinderbloemige gewassen binden stikstof en verbeteren de bodem, zijn weerbaar tegen klimaatverandering en veroorzaken minimale CO2 uitstoot. Het is de hoogste tijd om de rijkdom van peulvruchten te (her)ontdekken!

De bonen van Nederlandse eiwitboeren vinden hun weg naar de markt via heerlijke producten. Probeer eens de yoghurtvariatie van De Nieuwe Melkboer, de veldbonenpasta van Geert’s Best, de kikkererwten van Laan Landbouw of de lupinebonen van boer Henk en Lekker Lupine!

Verrassend Lekker – Oh wat zijn ze lekker al die verschillende peulvruchten. Ze zijn echt een allrounder in de keuken. Vanuit de hele wereld zijn er de lekkerste recepten met peulvruchten bekend, alleen in Nederland kennen we deze nog niet. Hoogste tijd om peulvruchten te (her)ontdekken!

Variatie – Je vindt peulvruchten in veel diverse variëteiten, ieder met een eigen bite, kleur, smaak en voedingswaarde. 

Van Nederlandse bodem –  ons land telt al meer dan 100 boeren – verenigd in de Producenten Organisatie Eiwitboeren van Nederland – die bonen telen voor menselijke consumptie. Van bruine boon tot kapucijners, van veldertjes tot rode kidneybonen, van soja tot lupine, en van kikkererwten tot veldboon.

Voor een gezonde bodem – De teelt van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De vlinderbloemige planten, waar de peulvruchten bij horen, maken de bodem los, binden stikstof en nemen voedingsstoffen op uit de bodem en geven bepaalde stoffen (stikstof en suikers) aan de bodem. Ze groeien op diverse bodemsoorten en zijn geschikt voor wisselteelt met andere gewassen.

Veelzijdig – Peulvruchten zijn zeer veelzijdig in gebruik voor elk eetmoment van de dag. Je vindt ze in: plantaardige yoghurt en zuivel, in soepen, salades, broodbeleg: zoals hummus en pindakaas, muesli’s, eiwitrijke repen, pasta, (Mexicaanse) wraps, (Indiase) curries, sauzen, variaties op vlees en vis, en zelfs als koffie alternatief en in smoothies en zoete desserts.

Voedzaam & Gezond – Gezondheidsraad en Voedingscentrum bevelen aan om minimaal 1x per week een portie peulvruchten te eten (130 g bereid). Het gebruik van 130 gram peulvruchten per dag verlaagt het LDL-cholesterol met ongeveer 0,2 mmol/l ten opzichte van tarwe en groente.

Vezelrijk – Peulvruchten bevatten langzame koolhydraten die veel vezels bevatten. Dit zorgt voor vermindering van bloedsuiker pieken en geven je een langer verzadigd gevoel. Het verzadigende gevoel komt ook door de eiwitten die peulvruchten rijk zijn. Verder bevatten ze weinig calorieën. 

Vitamines & Mineralen – Peulvruchten zijn voedzame vitaminebommetjes. Ze bevatten veel B vitamines waaronder B1 en B6. En ze zitten boordevol mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.